Meteen naar de inhoud

Bedrijfsopvolging- Beëindiging

Er zijn fiscale gevolgen voor een bedrijfsopvolging- beëindiging wanneer een bedrijf wordt verkocht, voor de verkoper en de koper. Het belangrijkste om te onthouden is dat de winst uit de verkoop van een onderneming belastbaar is, ongeacht of deze afkomstig is uit zakelijke of privé activiteiten.

Bedrijfsopvolging

Een bedrijfsopvolging is een overdracht van een bedrijfsbelang van de ene persoon aan de andere. De overdracht kan plaatsvinden door verkoop, schenking of vererving. Een bedrijfsopvolging heeft fiscale gevolgen. Het belangrijkste om te onthouden is dat de winst uit de verkoop van een onderneming belastbaar is, ongeacht of deze afkomstig is uit zakelijke of persoonlijke activiteiten.

Wanneer een bedrijf wordt verkocht, moet de verkoper belasting betalen over de winst. Deze winst wordt vermogenswinstbelasting genoemd. Vermogenswinstbelasting is een belasting op de winst uit de verkoop van een activa. Het belastingtarief hangt af van hoe lang het activa in bezit is geweest. Als het actief minder dan een jaar in bezit is geweest, is het belastingtarief hetzelfde als uw inkomstenbelastingtarief. Als het actief langer dan een jaar in bezit is geweest, is het belastingtarief lager.

Bedrijfsbeëindiging

Wanneer een bedrijf wordt beëindigd, kunnen de fiscale gevolgen aanzienlijk zijn. Het belangrijkste om te onthouden is dat de winst uit de verkoop van een bedrijf belastbaar is, ongeacht of deze afkomstig is uit zakelijke of persoonlijke activiteiten.

Naast de vermogenswinstbelasting moet de verkoper mogelijk ook inkomstenbelasting betalen over het geld dat hij ontvangt uit de verkoop van het bedrijf.

Administraties | Belasting aangifte | Financieel advies