Meteen naar de inhoud

Bedrijfsovername

Wanneer twee bedrijven fuseren of wanneer er sprake is van een bedrijfsovername, zijn er meestal fiscale gevolgen. Dit is iets waarvan ondernemers zich bewust moeten zijn voordat zij een beslissing nemen over een potentiële overname. De belastingdienst zal willen weten of de overname voor zakelijke of privé doeleinden is. Indien het een zakelijke overname betreft, is het van de bedrijfsvorm afhankelijk, onder welke belasting deze gaat vallen. Gaat het echter om privédoeleinden, dan zal de overname waarschijnlijk worden behandeld als een verkoop van activa en dienovereenkomstig worden belast.

Fiscale gevolgen van een zakelijke bedrijfsovername

De fiscale consequentie van een bedrijfsovername is afhankelijk van de bedrijfsvorm waarin deze overname wordt gedaan. Dit betekent, hoe dan ook, dat het bedrijf dat het andere bedrijf overneemt, belasting zal moeten betalen over de winst die door de transactie wordt gegenereerd. Er kunnen echter ook andere fiscale gevolgen zijn, dus het is belangrijk een fiscaal specialist te raadplegen om precies te bepalen hoe de overname zal worden belast.

Een ander punt om in gedachten te houden is dat de fiscale gevolgen van een bedrijfsovername kunnen variëren, afhankelijk van hoe de overname is gestructureerd. Bijvoorbeeld, als de overname gestructureerd is als een fusie, dan zullen de betrokken bedrijven waarschijnlijk behandeld worden als één entiteit voor belastingdoeleinden. Als de overname echter gestructureerd is als een verkoop van activa, dan zal elke onderneming afzonderlijk worden belast op de activa die zij verkoopt.

Fiscale gevolgen voor een privé bedrijfsovername

Indien u overweegt een onderneming voor privédoeleinden over te nemen, dan zal dit waarschijnlijk andere fiscale gevolgen hebben. De belangrijkste fiscale implicatie is dat de overname zal worden behandeld als een verkoop van activa en dienovereenkomstig zal worden belast. Dit betekent dat de winst uit de verkoop zal worden belast tegen het marginale belastingtarief van de betrokkene.

Een ander punt dat in gedachten moet worden gehouden, is dat de fiscale gevolgen van een verkoop van activa kunnen variëren afhankelijk van de wijze waarop de activa zijn gestructureerd. Als de activa bijvoorbeeld in één transactie worden verkocht, dan zullen ze waarschijnlijk worden behandeld als een vermogenswinst. Worden de activa echter in de loop van de tijd verkocht, dan zullen zij als gewone inkomsten worden behandeld.

Administraties | Belasting aangifte | Financieel advies