Meteen naar de inhoud

Omzetbelasting

De Nederlandse BTW is een omzetbelasting die wordt geheven op goederen en diensten in Nederland. De belasting is gebaseerd op het verschil tussen de BTW die een bedrijf betaalt en de BTW die het ontvangt. Als een bedrijf meer heeft ontvangen dan het heeft betaald, zal het wat meer moeten betalen aan de belastingdienst.

Verschillende BTW tarieven

Er zijn verschillende btw-tarieven in Nederland, afhankelijk van het soort goed of dienst. Het standaard tarief is 21%, maar er is een verlaagd tarief 9% voor bepaalde soorten goederen en diensten (denk hierbij aan levensmiddelen). Daarnaast kan een bedrijf er ook voor kiezen om de BTW te verleggen.

Zelfstandige zonder personeel

Als u een zelfstandige zonder personeel bent, bent u verplicht omzetbelasting te betalen over het volledige bedrag van uw verkopen. Voor bepaalde werkzaamheden (bijvoorbeeld stucwerk) kunt u er echter voor kiezen om over het grootste deel van uw verkopen een verlaagd tarief van 9% toe te passen. Dit verlaagde tarief is beschikbaar voor bedrijven die niet hebben gekozen voor de verlegging van de btw.

Denk bij het doen van uw aangifte omzetbelasting ook om het volgende:

  • Tijdig uw aangifte invullen, opsturen en betalen
  • Er kan een suppletie aangifte gedaan worden
  • Intracommunautaire leveringen en diensten
  • Kleineondernemersregeling (KOR).

Bij administratiekantoor de Wolff ontnemen we u graag van deze zorgen.

Administraties | Belasting aangifte | Financieel advies