Meteen naar de inhoud

Dividendbelasting

Als u een van de gelukkige aandeelhouders bent van een bedrijf dat dividend uitkeert, dan wilt u weten wat dividendbelasting aftrek inhoudt. Wanneer u dividenden ontvangt, moet dividendbelasting worden ingehouden op de ontvangen dividenden. U kunt deze dividendbelasting echter verrekenen met uw inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Aftrekbare posten voor dividendbelasting

De dividendbelasting is een percentage van het dividend dat aan de aandeelhouder wordt uitgekeerd. De dividendbelasting wordt door het bedrijf ingehouden op het moment van de uitkering. De dividendbelasting bedraagt 15% van het dividend en moet binnen een maand na ontvangst van het dividend aan de belastingdienst worden betaald.

Er zijn een aantal posten die van de dividendbelasting kunnen worden afgetrokken. Deze aftrekposten zijn onder meer ziektekosten, bijdragen aan pensioen lijfrenten en reiskosten. U kunt ook rente aftrekken die u hebt gemaakt voor geld dat u hebt geleend om in aandelen te beleggen. Als u aandeelhouder bent van een besloten vennootschap, kunt u eventuele verliezen van de besloten vennootschap aftrekken.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat deze aftrek alleen beschikbaar is als u een belastingaangifte indient en de dividenden als inkomsten aangeeft.

Betaalt u dividend uit?

Als u dividenden uitkeert, zult u willen weten hoe u dividendbelasting moet inhouden. De dividendbelasting is een percentage van het dividend dat aan de aandeelhouder wordt uitgekeerd. De dividendbelasting wordt ingehouden door het bedrijf op het moment van de uitkering. De dividendbelasting bedraagt 15% van het dividend en moet binnen een maand na ontvangst van het dividend aan de belastingdienst worden betaald.

Dividenden zijn in het algemeen belastbaar als inkomsten in de handen van de aandeelhouders. Sommige dividenden kunnen echter in aanmerking komen voor een speciale behandeling, zoals de behandeling van vermogenswinsten of uitsluiting van het inkomen.

Administraties | Belasting aangifte | Financieel advies