Meteen naar de inhoud

Inkomstenbelasting

De jaarrekeningen die u bij de belastingdienst heeft ingediend, geven hun een duidelijk inzicht in uw omzet en winst. De inkomstenbelasting wordt aan de hand daarvan berekenend en wordt er gekeken hoeveel u ze verschuldigd bent. Gelukkig zijn er een aantal aftrekposten die op uw belastbaar inkomen in mindering kunnen worden gebracht – bijvoorbeeld investeringen.

Wat is inkomstenbelasting

Inkomstenbelasting is een belasting die door de overheid wordt geheven op het inkomen van particulieren en bedrijven. De belasting wordt gebruikt om overheidsdiensten en -programma’s te financieren. Hoeveel inkomstenbelasting u verschuldigd bent, hangt af van uw inkomensniveau en het soort belastingschijf waarin u valt. Er zijn een aantal aftrekposten waarmee rekening kan worden gehouden bij de berekening van uw inkomstenbelasting.

Aftrekposten

Er zijn een aantal aftrekposten die in aanmerking kunnen worden genomen bij de berekening van uw belastbaar inkomen. Deze omvatten:

  • Pensioenpremies: U kunt uw pensioenpremies aftrekken van uw belastbaar inkomen.
  • Donaties aan liefdadigheidsinstellingen: U kunt giften aan goede doelen aftrekken van uw belastbaar inkomen.
  • Hypotheekrente: U kunt de rente op uw hypotheek aftrekken van uw belastbaar inkomen.

Belastingschijven

De belastingschijf waarin u valt, hangt af van uw inkomensniveau. Wanneer u €69.399,= of minder verdient dan valt u binnen schijf 1. Dit wil zeggen dat u over uw belastbaar inkomen 37.07% aan inkomstenbelasting betaald. Wanneer u meer verdient dan betaald u over het gedeelte boven de €69.399,= 49.50% aan inkomstenbelasting.

Administraties | Belasting aangifte | Financieel advies