Meteen naar de inhoud

Erfbelasting

Als u iets van iemand erft, is de kans groot dat u ook successierechten moet betalen. Hoeveel erfbelasting u moet betalen, hangt af van hoe nauw uw relatie tot de overledene was. Is het bijvoorbeeld uw echtgenoot, ouder of kind, dan is de vrijstelling voor de erfbelasting vrij hoog. Maar als het iemand is met wie u geen nauwe band had, zoals een ver familielid, is de vrijstelling voor de erfbelasting veel lager.

Hoe hoog is erfbelasting?

De tarieven van de successierechten in Nederland variëren van 0% tot 50%. Het tarief dat u betaalt, hangt af van hoe nauw uw relatie tot de overledene was. – Als u de echtgenoot/echtgenote of geregistreerd partner van de overledene bent, hoeft minder successierechten te betalen.

De tarieven erfbelasting 2022

(bron: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/erfbelasting/content/tarieven-erfbelasting)

Vrijstellingen erfbelasting 2022

(bron: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/erfbelasting/content/vrijstelling-erfbelasting)

Hulp nodig bij uw erfbelasting aangifte?

Als u niet zeker weet hoe u uw erfenis moet aangeven of wanneer u dit moet doen, zal de belastingdienst u een verklaring sturen. In deze verklaring staat hoe u aangifte moet doen en wanneer u dit moet doen. Als u hulp nodig heeft bij het doen van uw aangifte erfbelasting, neem dan gerust contact op met administratiekantoor de Wolff. Wij helpen u graag verder.

Administraties | Belasting aangifte | Financieel advies